Açlığı bastırdığı bulunan bir hormon, obezite ile mücadeleye yardımcı olabilir.
Bu hormon; herkes tarafından bilinen açlık hormonu olan ghrelin ya da tokluk hormonu olarak bilinen leptin değil!
Yeni bulgular, Lipocalin-2 adlı bir hormonun obezite için potansiyel bir tedavi olarak kullanılabileceğini öne sürüyor.
Gelişmiş ülkelerde obezite oranlarının %30-40 civarına yükselmesi, obezite ile mücadele için arayışları hızlandırdı.
Yeni obezite ilaçları, bazı kişilerin %5 ila %10 oranında kilo vermesine yardımcı olabilir, ancak uzun süreli kullanımı engelleyen yan etkilere sahiptir.
Bu yüzden bilim adamları, yan etkisi hiç olmayan ya da çok az olan buluşların peşindeler!
LİPOCALİN-2 (LCN2) NEDİR?
LCN2, esas olarak kemik hücreleri tarafından üretilir.
Farelerde ve insanlarda doğal olarak bulunur.
Farelerde yapılan önceki çalışmalar, Lipocalin-2 adlı hormonun iştahı bastırdığını gösteriyor.
Bu çalışmalar, hayvanlara uzun vadede LCN2 verilmesinin, metabolizmalarını yavaşlatmadan, besin alımını azalttığını ve kilo alımını engellediğini göstermiştir.
Lipocalin-2, aynı zamanda vücut ağırlığını azaltır ve hayvanlarda şeker metabolizmasını iyileştirir.
DENEY NASIL YAPILMIŞ?
Columbia Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, Avrupa ve Amerika’da yürütülmüş.
Araştırma baş yazarı Peristera, “LCN2, yemekten sonra tokluk için, bir sinyal görevi görerek farelerin besin alımını sınırlamasına neden oluyor ve bunu beyindeki hipotalamusa etki ederek yapıyor” diye açıklıyor.
“LCN2’nin insanlarda benzer etkilere sahip olup olmadığını ve bir dozunun kan-beyin bariyerini geçip geçemeyeceğini görmek istedik.”
4 farklı grupla yapılan araştırmada, her çalışmadaki insanlara bir gecelik açlıktan sonra bir yemek verildi ve yemekten önce ve sonra kanlarındaki LCN2 miktarı incelendi.
Araştırmacılar, normal kiloda olanlarda yemekten sonra LCN2 seviyelerinde bir artış olduğunu ve bunun da yemekten sonra ne kadar memnun hissettiklerine denk geldiğini buldular.
Aksine, obezitesi olan kişilerde, yemekten sonra LCN2 seviyeleri azaldı.
Yemekten sonra LCN2’de artış göstermeyen yanıt vermeyenler, daha geniş bir bel çevresi ve daha yüksek metabolik hastalık belirteçlerine sahip olma eğilimindeydiler – BKİ, vücut yağı, yüksek kan basıncı ve artmış kan şekeri dahil.
Bununla birlikte, dikkat çekici bir şekilde, gastrik bypass ameliyatından sonra kilo vermiş kişilerin, LCN2’ye karşı duyarlılıklarının geri kazandırıldığı bulunmuştur – durumlarını ameliyattan önce yanıt vermeyenlerden sonra yanıt verenlere değiştirmiştir.
NEDEN ÖNEMLİ?
Ancak bu hormonun insanlarda veya maymunlarda aynı etkilere sahip olup olmadığı belirsizdir. Varsa, LCN2 potansiyel bir obezite tedavisi olabilir.
Ekip, LCN2’nin beyne geçebileceğini doğruladıktan sonra, hormonla tedavinin gıda alımını azaltıp azaltamayacağını ve kilo alımını önleyip önleyemeyeceğini araştırdı.
Bunu yapmak için maymunları bir hafta boyunca LCN2 ile tedavi ettiler. Bir hafta içinde tedavi öncesine kıyasla gıda alımında % 28’lik bir düşüş gördüler ve maymunlar ayrıca sadece salinle tedavi edilen muadillerine göre %21 daha az yedi.
Dahası, sadece bir haftalık tedaviden sonra, vücut ağırlığı, vücut yağı ve kan yağı seviyelerinin ölçümleri, tedavi edilen hayvanlarda düşüş eğilimi gösterdi.
SONUÇ OLARAK…
Araştırmanın kıdemli yazarı Stavroula Kousteni, “LCN2’nin beyne geçtiğini, hipotalamusa doğru ilerlediğini ve maymunlarda besin alımını bastırdığını gösterdik” diye sonuçlandırıyor.
“Sonuçlarımız, hormonun ihmal edilebilir toksisite ile iştahı azaltabildiğini ve klinik kullanım için LCN2 testinin bir sonraki seviyesi için zemin hazırladığını gösteriyor.”
Lipocalin-2 (LCN2) adı verilen hormon, tokluk hissi için doğal sinyalleri olmayan (artık işe yaramayan) obezite hastalarında potansiyel bir tedavi olarak kullanılabilir.
Araştırma, eLife dergisinde yayınlandı. (24 Kasım 2020)
https://elifesciences.org/for-the-press/0e5f09a7/hormone-found-to-switch-off-hunger-could-help-tackle-obesity