fbpx
Kategoriler
Obezite Videoları

Ramazan Diyeti: 1 Ayda 22 Kg Nasıl Verildi? (5 Öneri)

Bir takipçim, Ramazan’da kilo verdiren 5 önerimle, 1 ayda tam 22 kg kilo vermişti. Sizler de bu 5 öneriye uyarak Ramazan’da 5-10 kg arası verebilirsiniz. Yüzlerce kişi, bunları dikkate alarak en rahat Ramazan orucunu tuttuklarını bildirdiler.

2016’dan beri aralıklı oruçla kilo verdirme ve sağlıklı yaşam üzerine binlerce kişiyle çalıştım.

Aralıklı orucun popülaritesinin artması, Ramazan orucuna olan ilgiyi artırdı. Biz de Ramazan’dan hem ibadet hem de sağlık ve arınma ayı olarak faydalanalım istiyorum.

🙂

Bazı kişiler Ramazan’da kilo alırken, pek çok kişi de kilo veriyor fakat araştırmalar, verilen kilonun bir süre sonra geri alındığını gösteriyor. (Kaynak)

Ramazan’da kolayca kilo vermeyi ve verilen kiloları korumanın yöntemlerini anlatacağım.

Birinci öneriyle başlayalım, en önemli madde bu aslında.

1) Sahurda sadece su içmek.

Biliyorsunuz ki geceleri yağ yakımı başlar. Ta ki ilk lokmayı yiyene kadar.

Biz de sahurda herhangi bir şey yemeyelim ki yağ yakımına devam ederek, 129 ATP (palmitik asit) yakmaya devam edelim. Peki sahura kalkıp sağlıklı gıdalar yersek ne olur? Yağ yakımı bozularak 38 ATP üretmeye başlarız. Peki sahura kalkıp; ekmek, hamur işi ve makarna gibi sağlıksız yemekler yersek ne olur? 129 ATP üretimi, 2 ATP üretimine düşer. Yani yemek yediğimiz zaman enerjimiz 65 kat düşecektir.

Pek çoğumuz aslında bunu gözlemleriz, sahurda ekmek ve hamur işi tükettiğimiz günlerde çok çabuk acıkırız ve enerjimiz düşer.

2. öneri, İftarda da ekmek, hamur işi ve makarna gibi lifsiz karbonhidratları tercih etmeyin. Bunlar yağlanmayı artıracağı için kilo vermek isteyenlere zarar verecektir.

3. öneri ise ara öğün ve atıştırmalardan kaçının. İftardan sahura kadar meyve, kuruyemiş ve tatlı gibi yiyeceklerin en ufak bir lokması bile yağ yakımını bozacaktır. Bu süreçte katı gıdalar yerine; su, çay, bitki çayları ve maden suyu tüketebilirsiniz.

4. öneri ise iftarda ne yememiz gerektiği üzerine olacak. Bilimsel olarak birkaç araştırmadan bahsedeceğim. Orucunuzu hurma, zeytin ya da başka bir meyve ile açabilirsiniz.

Yemeğe meyve ile başlandığında, yemekte 200 kalori daha az tüketildiği gösterilmiş.

Yemekte çorba tüketimi yapıldığında, 200 kalori kadar daha az yedirmiş.

Yemekte salata olursa, insanlar 100 kalori daha az tüketmiş.

O zaman, meyve ile orucu açtıktan sonra çorba içerek devam edilmeli ve salata da yemekte kesinlikle bulunmalı.

Ayrıca hoşaf, komposto gibi meyve sularını tüketmek yağlanmayı artıracaktır.

5. Öneri ise sahur yapanlar için olacak. Sahur yemeğinde su tüketmeyin. Yemekten yarım saat önce su içimi tamamlanmalıdır. Peki bizde nasıl oluyor? Acele bir şekilde yemek yenmekte ve arkasına 2-3 bardak da su içeriz bu da hazımsızlık ve şişkinlik yapacaktır. Hatta yattığımız zaman da yediklerimizin ağzımıza gelmesine neden olacaktır.

Ramazan orucuna getirilen en büyük eleştiri gün içerisinde sıvı tüketilmemesi olmaktadır. Fakat açlık esnasında yakılan yağlardan su açığa çıkmakta ve ihtiyacımızı karşılamaktadır. Gerçekten de 5 günlük aç ve susuz olarak yapılan araştırmada böbrek değerlerinde herhangi bir sıkıntı olmamasının yanında böbrek fonksiyonları artmış. Bunu depremde de gördük aslında onlarca gün enkaz altında aç ve susuz kalanlarda, kan değerlerinde bozulma görülmemişti.

Aslında burada anlattıklarımızı Ramazan’da pek çoğunuz istemeden tecrübe etmişsinizdir. Hepimizin sahuru kaçırdığı ama orucunu tuttuğu zamanlar olmuştur. O zamanlar aslında yağ yaktığımız için daha enerjik oluruz.

Bu 5 öneriyi dikkate alarak tüp mide ameliyatı olmayı düşünen takipçim gibi 22 kg olmasa da 5 ila 10 kg arasında verebilirsiniz. 160 kilolarda çok daha yüksek kilolar verilebilmektedir. Ayrıca bu süreçte hiçbir baş ağrısı yaşamadığından da bahsetmiş takipçim.

Geçen yıl yaptığım ankette, Ramazan’ın başında başınız ağrır mı diye sorduğumda %85 oranında evet cevabı gelmişti. Magnezyum eksikliklerinde şiddetli baş ağrıları görülebilmektedir. Dolayısıyla 4 ya da 5 etkili kombine magnezyum formlarını kullanabilirsiniz.

Ben de bu videonun da sponsoru olan ve benim formülize ettiğim MagniFive ürününü tavsiye ediyorum. İçinde 5 farklı magnezyum formunu bulunduruyor. Ayrıca bağırsaktan emilimi artırmak için D vitamini, hücrelere geçişini artırmak için de B6 vitamini içermektedir. Tek kutusu 3 aylık olan bu ürünü kullanabilirsiniz. İndirim kodu ve satın almak için linkleri açıklamada bulabilirsiniz. (www.mustafauye.com adresine de girebilirsiniz.)

Peki tamam Ramazan’da kiloları verdik, bunu nasıl koruyabiliriz?

Burada da devreye Peygamber Efendimiz’in sünneti girmektedir. Biliyorsunuz ki Peygamberimiz Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutarmış. Ayrıca her ay dolunay günlerinde de 3 gün arka arkaya oruç tuttuğu bilinir.

Bu konuda çok ilginç bir belgesel ve araştırmadan bahsetmek istiyorum.

Kanser araştırmacısı Prof. Valter Longo sağlık için 5:2 diyeti yani haftada 2 gün çok az gıda tüketmeyi ya da 30:3 diyeti yani ayın 3 günü arka arkaya çok çok az kalori almayı önermektedir. Bu konuda Ye, Oruç Tutu ve Uzun Yaşam isimli BBC belgeseli de bulunmaktadır, izleyebilirsiniz.

Dolunay günlerinde oruç tutmanın ise farklı bir hikmeti olduğunu düşünmekteyim. Amerika’da yapılan bir araştırmada, dolunay günlerinde karakollardaki suç oranlarının diğer günlere nazaran 2.5 kat arttığı gösterilmiştir. Peygamber Efendimizin bu günlerde oruç tutmasının nedeni daha sakin olabilmek diye düşünmekteyim.

Yani bizler de haftada 2 gün ve dolunay günlerinde oruç tutarak fazla kilolarımızdan da arınabiliriz. Ben kendim mümkün oldukça bunları tutmaya çalışıyorum sizlere de tavsiye ederim.

Oruç; çoğu din ve öğretide varken, hiçbirinde bizdeki kadar sistematik ve rutin haline getirilebilecek şekilde değildir.

Bazı kişiler, sahura kalkmanın sünnet olması ile sahur yemeği yemeyi karıştırarak, sahurda kesinlikle yemek yenmesi gerektiğini söyleyebiliyor. Fakat bu konuda “Bir yudum su ile dahî olsa sahur yapınız.” hadis bulunmaktadır. Türk Diyanet Vakfı’nın İslam Ansiklopedisi’nden de teyit edebilirsiniz. Kaynak: islamansiklopedisi.org.tr/sahur

Özetle, 1- sahurda sadece su içilecek. 2 – ekmek, hamur işi ve makarna yenmeyecek. 3- ara öğün ve atıştırma yapılmayacak. 4- İftarda meyve, çorba ve salata bulunacak. 5- sahur yemeği yenecekse, yemekte su içilmeyecek.

Bu önerilere dikkat ederseniz Ramazan’da çok rahat bir şekilde kilo verebilirsiniz.

Videoyu beğenmeyi, oruç tutanlarla paylaşmayı ve bize de dua etmeyi unutmayın. Yeni bir bilgi öğrendiyseniz de beni takip etmeyi unutmayın.

Görüşmek üzere

Kaynaklar:

  • Elma 300 kalori daha az tükettiriyor. 100 kalori da kendisi var. Toplam 200 kalori daha az aldırıyor. (Kaynak)
  • Çorba 350 kalori daha az tükettiriyor. Kendisi 150 kalori, toplamda 200 kalori daha az yediriyor. (Kaynak)
  • Salata tüketimi, ekstra 100 kalori verirken, 200 kalori daha az tükettiriyor. 100 kalori daha az tükettiriyor. (Kaynak)

İftarda hoşaf ve komposto gibi içeceklerden uzak durun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir